• Follow us on
  • rss
28.05.2022
Published in post

Percepcions by Jan Barceló

Percepcions és la primera mostra expositiva individual a Barcelona de les diferents línies de treball en les quals l’artista Jan Barceló ha treballat els darrers dos anys. Es planteja com un recorregut entre murals a gran escala, artefactes motoritzats i instal·lacions lumíniques que es transforma en una experiència sensorial immersiva que explora l’essència i els límits de la percepció per estimular els sentits i la visualitat. El recorregut-experiència també recull, amb una volguda voluntat didàctica, els processos creatius d’una línia de recerca artística única basada en l’experimentació entre el grafisme i la serigrafia a partir de la impressió manual.
Jan Barceló és un artista de taller, un creador que fa evolucionar conceptualment formes bàsiques com són la recta i la corba per convertir-les en il·lustracions abstractes a partir del dibuix indirecte que es deriva de diferents processos artesanals, alguns d’ells en moviment. De fet, també mostra la seva faceta d’inventor amb un disseny expositiu que compagina l’enginy al voltant dels processos perceptius amb la creació de tot tipus d’artefactes que evidencien i potencien els efectes de l’alteració de llum i formes per fer-nos endinsar en la diversitat però també en la complexitat i profunditat de les diferents maneres de veure i mirar. Percepcions ens interpel·la a fluir i a pensar allò que percebem a través del que l’artesà-artista-inventor defineix com una visual-printed-experience.
La potència visual que activa el treball de Jan Barceló veu d’allò més simple com pot ser la cultural visual aborigen però també interacciona amb l’art cinètic, el graffiti i l’art urbà. Utilitza la tècnica de serigrafia més enllà d’un mètode de reproducció, convertint-la en un mecanisme creatiu per explorar, de forma experimental, les possibilitats del seu llenguatge. Els eixos creatius que hi intervenen de forma progressiva i configuren el seu univers i imaginari són la composició i repetició modular, la deformació de superfícies, la superposició d’imatges, els reflexes en miralls i la interacció lumínica.
L’exposició, a cavall entre obra material i experiència visual, es divideix en dues sales, una en blanc i negre i l’altre a colors, i s’estructura en quatre parts diferenciades que mostren diferents formes de produir obra gràfica a través de la intervenció dels espais, la incursió del moviment i la creació d’efectes òptics. Alhora en totes les peces es parteix del concepte motor que explica i formalitza la instal·lació resultant, de manera que arribem a grans murals a partir del sumatori de diferents i repetits grafismes modulars; o a serigrafies que recullen alguns dels infinits reflexes que deriven d’escultures en moviment o efectes que juguen amb la deformació del grafisme a partir del joc de perspectives. L’exposició culmina amb l’animació de l’obra gràfica pròpia (cal activar un pulsador!), amb tres instal·lacions envolvents que parteixen de la mateixa idea inicial i interaccionen entre elles per posicionar el públic al centre d’una experiència sensorial que no deixa indiferent.
Activitats associades a l’exposició:
7.10: de les 18 a les 22h inauguració
9.10
-18:30h visita comentada.
Reserva tu visita gratuitamente -> https://www.eventbrite.es/…/entradas-percepcions-visita…
-19:30 espectacle Hyperlapse tunel amb Lisandroide (música) i Jan Barceló (llums).
Entradas-> https://www.eventbrite.es/…/entradas-hyperlapse-tunnel…
16.10: 12:30h Concert vermut amb Valentina and the Electric Post i Cosmic Visuals.
Entradas-> https://www.eventbrite.es/…/entradas-valentina-the…
23/10 Clausura amb l’espectacle Hyperlapse tunel.
Entradas-> https://www.eventbrite.es/…/entradas-hyperlapse-tunnel…
@janbarcelo
www.janbarcelo.com

Facebook del evento

Mu7u0

Comments are closed.

Scroll to Top